Alex
Алекс

Пільги багатодітним родинам на комунальні послуги у 2023 році

пільги багатодітним
фото: УНІАН

Законодавство України передбачає пільги багатодітним сім’ям (троє та більше дітей) на комунальні послуги. Та чи просто її оформити або продовжити? Давайте розберемось.

Якщо у попередні роки оформлювати пільгу на комунальні послуги потрібно було в УСЗН (“собез”), то тепер все змінилося. Найголовніше – із січня 2023 року їх потрібно оформити наново у Пенсійному фонді.

М’яко кажучи, це не зовсім зручно, тому що тим, хто вже отримував пільгу, доведеться бігати з документами знову. Тож, давайте розглянемо, що потрібно на прикладі моєї сім’ї: троє дітей у дружини від першого шлюбу та одна дитина наша спільна. Якщо всі діти спільні – алгоритм буде трохи простіший.

Вимоги для багатодітних сімей, що оформляють пільги

Якщо у вас вже оформлена субсидія або інші пільги на комунальні послуги – можете далі не читати, тому що в цьому разі ви не отримаєте пільгу. Пільга надається у разі, якщо розмір середньомісячного доходу сім’ї на одну особу за попередні півроку не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (в 2022 році – 3 470 гривень). Якщо доходи відсутні – рахується дохід розміром у один прожитковий мінімум (для дорослих – 2684 гривні), а якщо ви ФОП – то два або навіть 3 прожиткових мінімуми.

Які документи потрібні на пільги багатодітним сім’ям?

Якщо ви маєте номер телефону регіонального відділення Пенсійного фонду, раджу запитати перелік документів телефоном. Але можна запитати у чергового спеціаліста на місці. У моєму випадку потрібно було зібрати такий пакет:

  • паспорти (або ID-картки) чоловіка і дружини
  • індивідуальні податкові номери усіх членів сім’ї
  • довідки про реєстрацію місця проживання усіх членів сім’ї
  • свідоцтва про народження усіх дітей
  • ID-картки дітей, які їх мають
  • довідка про склад сім’ї
  • посвідчення багатодітної родини та всі посвідчення дітей
  • техпаспорт житла (для визначення житлової площі)
  • виписка банківського рахунку
  • номери особових рахунків для сплати комунальних послуг

У моєму випадку довелося ще робити Акт на проживання, в якому троє сусідів засвідчили і розписалися у тому, що за моєю адресою проживають в тому числі й ті наші діти, які ще тут не зареєстровані.

Більшість документів потрібні для того, щоб скласти заяву та заповнити декларацію про доходи. Рекомендую робити це вже не прийомі у спеціаліста разом з ним.

Процес оформлення пільги багатодітним сім’ям на оплату комунальних послуг

Разом с фахівцем ви заповнюєте декларацію про доходи пільговика та заяву. У моєму випадку спеціалістом була чуйна та уважна жінка, яка допомогла з усіма тонкощами декларації. І коли в мене у перший візит були не всі документи, вона мені все розповіла (як, наприклад – написання акту про проживання) і наступного разу я вже прийшов з усім необхідним.

Є питання щодо функціонування системи, куди вносяться дані. Якщо діти мають ID-картку, то потрібно уточнити – чи варто йти з ними до податкової та просити вносити дані про паспорт. Виявляється, ІПН дається дітям на основі свідоцтва про народження, а ще повинен бути прив’язаний паспорт (ID-картка).

Результати

Якщо після цього всього з вами не зв’яжуться, щоб щось уточнити тощо, то пільгу вам оформлено. У моєму випадку мені не повідомляли про результати і лише прийшла сума на картку за період з моменту оформлення. Тобто, якщо ви почали оформляти в кінці місяця, а доносили документи чи довідки в наступному місяці – вам виплатять за обидва місяці.

Маю надію, що інформація стала комусь у нагоді. Дякую за увагу.

Якщо вам сподобався чи став у нагоді текст, ви завжди можете віддячити! На каву

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*